• Deklarata e Përfaqësuesit të Lartë të BE-së Javier Solana për kosovakosovo.com

  Javier Solana | 30 - Mar - 2005

  Të gjitha nismat sikur kjo që e kanë filluar Agjencia e Lajmeve Beta nga Beogradi dhe KosovaLive nga Prishtina, padyshim që i kontribuojnë dialogut dhe mirëkuptimit në mes njerëzve në Kosovë dhe Serbi. Dhe jo vetëm që ndërmarrje të tilla janë të mirëseardhura, por ato janë më se të domosdoshme. Prandaj BE-ja konsideron se mu […]

 • Kosova nuk duhet të jetë vrimë e zezë e Evropës

  Erhard Busek | 18 - Jan - 2005

  Ky forum në mënyrën më të qartë simbolizon si duhet të jenë marrëdhëniet ndërmjet shqiptarëve dhe serbëve – ata duhet të flasin me njëri tjetrin. Nevojitet një dialog i qartë dhe i hapur për t’iu qasur problemeve të përbashkëta që shtrohen në tavolinë, dhe duket se ky është edhe qëllimi i këtij Forumi. Shpresoj që […]

 • Informimi pluralist dhe i paanshëm çelës për debatin publik për Kosovën

  Søren Jessen Petersen | 24 - Mar - 2005

  Këtyre ditëve isha në komunën e Kamenicës ku grupe fëmijësh shqiptarë, serbë dhe romë kishin shfaqur për mua një program të pëlqyeshëm kulturor. Unë poashtu vizitova një fabrikë tjegullash, ku gjysma e punëtorëve janë shqiptarë, ndërsa gjysma tjetër serbë. Fëmijët shkojnë bashkë në shkollë, punëtorët e fabrikës punojnë së bashku, dhe shoqërohen me njëri-tjetrin pa […]

 • Deklaratë e François Stamm për kosovakosovo.com

  François Stamm | 20 - Qer - 2005

  Fati i pandriçuar i personave të zhdukur dhe vuajtjet e familjarëve të tyre është njëra nga pasojat më të rënda afatgjate të konfliktit në Kosovë. Mbështetur në informacionet që familjet i kanë ofruar KNKK-së, më shumë se 2.600 persona nga të dyja palët llogariten si të zhdukur, si pasojë e ngjarjeve që kanë ndodhur në […]

 • Të zhvendosurve duhet tu ofrohet një zgjidhje

  Gottfried Koefner | 04 - Gsh - 2005

  Edhe tani në vitin 2005, çështja e një numri shumë të madh të kosovarëve të zhvendosur prej të gjitha bashkësive etnike mbetet ende një problem i pazgjidhur. Kjo vuajtje e vazhdueshme e njerëzve kërkon vëmendje të plotë të qeverisë në Prishtinë, mirëpo edhe një përkushtim të madh të bashkësisë ndërkombëtare. Grupi i Punës për Kthim […]

Sporti i Kosovës mund të frymojë vetëm aq sa ka interes politika. Sa më i afirmuar të jetë sporti, sa më shumë që të ketë rezultate aq më tepër rriten pretendimet për kontroll politik.

— Belul Beqaj

Deklaratat

Deklarata e Përfaqësuesit të Lartë të BE-së Javier Sol...

Javier Solana | 30 - Mar - 2005

Të gjitha nismat sikur kjo që e kanë filluar Agjencia e Lajmeve Beta nga Beogradi dhe KosovaLive nga Prishtina, padyshim...

Kosova nuk duhet të jetë vrimë e zezë e Evropës

Erhard Busek | 18 - Jan - 2005

Ky forum në mënyrën më të qartë simbolizon si duhet të jenë marrëdhëniet ndërmjet shqiptarëve dhe serbëve – ata duhet...

Informimi pluralist dhe i paanshëm çelës për debatin pub...

Søren Jessen Petersen | 24 - Mar - 2005

Këtyre ditëve isha në komunën e Kamenicës ku grupe fëmijësh shqiptarë, serbë dhe romë kishin shfaqur për mua një program...

Deklaratë e François Stamm për kosovakosovo.com

François Stamm | 20 - Qer - 2005

Fati i pandriçuar i personave të zhdukur dhe vuajtjet e familjarëve të tyre është njëra nga pasojat më të rënda...

Të zhvendosurve duhet tu ofrohet një zgjidhje

Gottfried Koefner | 04 - Gsh - 2005

Edhe tani në vitin 2005, çështja e një numri shumë të madh të kosovarëve të zhvendosur prej të gjitha bashkësive...

Politizimi i zbardhjes së fatit të personave të zhdukur i...

Verica Tomanovic | 15 - Qer - 2005

Është biseduar shumë për të zhdukurit dhe të kidnapuarit qoftë me organet shtetërore të Serbisë, dhe përfaqësuesit e Unionit Serbi-...

Të pagjeturit varrë e hapur për Kosovën

Nysrete Kumnova | 23 - Qer - 2005

Gjashtë vjet pas përfundimit të luftës varra më e madhe me të cilën ballafaqohen sot familjarët e të pagjeturve është...

Çështjet e pensionistëve pa të ardhura dhe e punëtorëv...

Slobodan Lalovic | 28 - Kor - 2005

Është i konsiderueshëm numri i pensionistëve në Kosovë, të cilët që nga viti 1999 nuk kanë marrë pensione, e të...

Serbia duhet t’i kthejë mjetet që i ka marrë nga Fondi ...

Ibrahim Selmanaj | 28 - Kor - 2005

Menjëherë pas luftës Kosova kishte mbetur pa administratë, administrata e UNMIK-ut por edhe ajo vendore ishin në themelim e sipër,...

Gjendja politike e romëve në Kosovë

Luan Koka | 18 - Gsh - 2005

S’ka dyshim se romët janë më të dëmtuarit gjatë konfliktit në Kosovë dhe Metohi. Gjendja e tanishme dhe problemet me...

Pozita e romëve në Kosovë duhet përmirësuar

Kujtim Paçaku | 18 - Gsh - 2005

Romët në Kosovë por edhe më gjerë, për fat të keq një kohë të gjatë kanë qenë dhe janë të...

Ekipet kosovare të hendbollit u pranuan shumë herët në E...

Bozidar Djurkovic | 24 - Gsh - 2005

Politika mund të ketë ndikim të madh në sport, edhe pse nuk do të duhej dhe nuk do të ishte...

Sporti i Kosovës mund të frymojë vetëm aq sa ka interes ...

Belul Beqaj | 24 - Gsh - 2005

Në shumë vende të botës politika është në shërbim të sportit, ndërsa në Kosovë ndodhë e kundërta. Prandaj, slogani shumë...

Kujt i takon Kosova?

Dusan T. Batakovic | 01 - Sht - 2005

Niveli i ulët i kulturës politike ka qenë dhe vazhdon të jetë karakteristikë kryesore e traditës politike të dy komuniteteve...

Kosova dhe e drejta historike në dritën e burimeve dhe stu...

Selim Daci | 01 - Sht - 2005

Çështja e ndriçimit të historisë së Kosovës në shekuj, përveçse është një ndër problemet shkencore më tërheqëse të Ballkanit dhe...

Kosova e pavarur në vitin 2006 – Gabim fatal

Slobodan Antonic | 06 - Tet - 2005

Serbia hyn në negociata për Kosovën, si i akuzuari i cili pret shqiptimin e një dënimi të rëndë, të cilin...

Uniteti i imponuar

Shkelzen Maliqi | 06 - Tet - 2005

A është Kosova e përgatitur për bisedat për zgjidhjen e statusit të Kosovës? Analizat e brendshme janë kryesisht pesimiste. Theksojnë...

Formula “më shumë se autonomi më pak se pavarësi” &#...

Sanda Raskovic-Ivic | 15 - Tet - 2005

Hyrja e paralajmëruar në bisedimet për statusin përfundimtar të Kosovës dhe Metohisë të kujton njëfarë lloj konference paqësore menjëherë pas...

Pse i nevojitet Kosovës pavarësia?

Veton Surroi | 15 - Tet - 2005

1. Pavarësia e Kosovës nuk është punë flamuri, himni e steme, betejës së Fushë Kosovës dhe kontinuitetit iliro-dardan. As nuk...

Kosova është i vetmi rajon në Evropë ku nuk respektohen ...

Jelena Markovic | 09 - Nën - 2005

Situata reale në Kosovë dhe Metohi është e atillë, saqë Serbia dhe Mali i Zi (SMZ) nuk mund të realizojë...

Gjendja e të drejtave të njeriut dhe e pakicave në Kosov...

Nazmi Fejza | 09 - Nën - 2005

Përcaktimi i qytetarëve të Kosovës për një shtet demokratik, funksional dhe zhvillimor i të gjithë qytetarëve, pavarësisht përkatësisë së tyre...

Fillimi i negociatave – një sfidë e re për sigurinë

Zoran Dragisic | 02 - Dhj - 2005

Çështja e zgjidhjes të statusit përfundimtar të Kosovës shtrohet para së gjithash si çështje e sigurisë. Problemi kosovar, i cili...

Situata aktuale e sigurisë në Kosovë

Ramadan Qehaja | 02 - Dhj - 2005

Për ta bërë një analizë të mirëfilltë të situatës aktuale të sigurisë në vend është paksa vështirë, sepse ajo është...

Borxhet Serbisë – Prona Kosovës

Ljubodrag Savic | 04 - Jan - 2006

Për të satën herë gjatë këtyre dy shekujve të shtetësisë së saj, Serbia përsëri gjendet para një vendimi historik. Kësaj...

Kush kujt duhet t’i paguajë borxhet?

Nuri Bashota | 04 - Jan - 2006

Janë të rralla në botë vendet e pasura me resurse natyrore e njerëzore, siç është Kosova, të cilat tani në...

Sa mund të ndikojë e drejta ndërkombëtare në zgjidhjen ...

Vojin Dimitrijevic | 11 - Jan - 2006

Pikësëpari duhet theksuar se çështja e Kosovës nuk do të zgjidhet para gjyqit, por para trupave të cilët para së...

Deri në çfarë mase mundet e drejta ndërkombëtare të ke...

Enver Hasani | 11 - Jan - 2006

Për dallim nga e drejta e brendshme, në të drejtën ndërkombëtare nuk ekziston një normë fillestare, bazike, themelore (Hans Kelsen),...

Kundër gjuhës së urrejtjes – për tolerancë

Bojan Toncic | 17 - Jan - 2006

Mediat e shkruara dhe elektronike, pos përjashtimeve që në opinionin e këtushëm kuptohen si incidente, vazhdimisht përhapin gjuhën e urrejtjes...

Mos të gënjehemi!

Bahri Cani | 17 - Jan - 2006

Në 20 vitet e fundit, secili vit është vlerësuar si historik. Edhe ky vit do të vlerësohet si i tillë....